Teinin mieli

Janna Mannisen ja Leea Mattilan teos Teinin mieli – Opi ymmärtämään nuorta valottaa erityisesti kasvattajille ja nuorten kanssa töitä tekeville, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia nuoren ihmisen elämään liittyy. Liikkeelle lähdetään varhaislapsuudesta, jolla kirjoittajien mukaan on merkittävä vaikutus yksilön mentalisaatiokyvyn kehittymiseen.

Kirjan pääteoria, mentalisaatio, on idea, joka pyrkii ymmärtämään toisen ihmisen mieltä. Teoksen mukaan tämän kyvyn kehittyminen alkaa varhaislapsuuden turvallisissa ihmissuhteissa. Hyvän kehityksen mahdollistuessa mentalisaatiokyky on jo viisivuotiaalla lapsella. Miten tämä liittyy teini-ikäisen nuoren kanssa elämisen haasteisiin, sitäkin käsitellään tässä teoksessa. Aihe on tärkeä ja avartavaa luettavaa kenelle tahansa, ei vain kasvatustyötä tekeville.

Nuorten asiaa käsitellään kirjassa kolmen otsikon alla: Mistä nuoren kehityksessä oikein on kyse? Mielekäs arki teinin kanssa ja Huolen ja helpotuksen aiheita. Vuonna 2019 Manninen ja Mattila ovat kirjoittaneet yhdessä myös kirjan Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä.