Utelias mieli - Claes Anderssonin elämä

Claes Anderssonin (1937-2019) elämäkerran Utelias mieli kokoamisen Riitta Kylänpää (s. 1957) aloitti syksyllä vuonna 2018 ja se valmistui vuoden 2020 alussa puolisen vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Lähteet perustuvat kirjailijan itsensä, omaisten, ystävien ja työtovereiden antamiin haastatteluihin, perusteelliseen tuotantoon tutustumiseen ja kirjailijan pitämiin luentoihin ja puheisiin sekä lehtihaastatteluihin.

Muistelmateos etenee kronologisesti; lapsuus ja nuoruus 1930-luvun lopulla ja 1940-luvulla, nuori aikuisuus 1950-luvulla urheilu- ja soittoharrastuksineen, lääketieteen opinnot ja runous, 1960-luvulla opiskelijaelämä ja perheellistyminen, 1970-luvulla kiireinen työ- ja yksityiselämä, 1980- ja 1990-luvuilla ura poliitikkona, 2000-luvulla erityisesti luennoimiseen ja luovaan työhön keskittyminen. Anderssonin kirjoittama runous kulkee mukana teoksen ajallisessa jatkumossa ja kuvaa osuvasti kunkin koetun ajan merkittäviä kysymyksiä. Hyvin tehdyssä elämäkerrassa, kuten tässä, lahjakkaan ja karismaattisen henkilön persoonallisuus piirtyy kokonaisuudessaan valo- ja varjopuolineen, ja sellaisen luettuaan ymmärtää, että elämä kaikkinensa, tarjosipa se millaisia kokemuksia tahansa, on jokaisen henkilön itsensä kohdalla onnellisimmillaan eheä kokemus. 

Epätoivo on ihan liian suuri / sana, mutta en tiedä… Koska suru on / parantumaton, se ei mene koskaan ohi / Siinä sen voima, sen hedelmällisyys sille / mikä ei vielä ole tuhoutunut sisällämme / Sillä jolla ei ole surua ei ole mitään / Se jolla ei ole surua saattaa ryhtyä / mihin tahansa! Ketä kohtaan tahansa! / Se jolla ei ole surua ei ole koskaan kadottanut / mitään, koskaan omistanut mitään / Tuskaa ja sovitusta ei ole sillä / jolla ei ole koskaan ollut surua Ja runo kasvaa vain surusta, siitä / surusta / jolle on suotu sija ilon rattaannavassa, / kirkastua siinä katseeksi ja anteeksiannoksi

  Claes Andersson: runokokoelmasta Under, Ihmeitä (1984), suom. Pentti Saaritsa

Utelias mieli.jpeg