Varianssi – Lataa itsesi täyteen energiaa

Mitä pitäisi tehdä, kun syksy alkaa hiipiä luonnon lisäksi mieleen ja sieluun ja tavallinen ja ennen kutakuinkin normaali elämä on lähes kiellettyä koronaviruksen edelleen riivatessa vähän joka puolella? Mitä pitäisi tehdä, kun huomaa, että energiataso laskee lähes alavireiseksi eikä jaksaisi lähteä enää edes päivittäiselle korttelilenkille, kun sekin tuntuu itsensä hengiltä rääkkäämiseltä? Auttaisiko tähän hätään joku ohjekirja, vaikka Petteri Kilpisen ja Antti Hagqvistin kirjoittama kirja Varianssi – Lataa itsesi täyteen energiaa. No, yrittänyttä ei laiteta, sanoo vanha kansa, joten tutustutaanpa aiheeseen.

Mitäs se sana varianssi tarkoittikaan? Tässä kirjassa varianssilla tarkoitetaan sitä, miten kyetä asettamaan oma kuormituksen ja palautumisen suhde sellaiselle tasolle, jossa suorituskyky kohenee eli miten kyetä saamaan aikaan työn ja työstä toipumisen vaihtelua niin, että onnistuu samalla lisäämään elämisen energiaa. Se onkin varmaan monia kiireen vaivaamia ihmisiä kiinnostava kysymys.

Kilpinen ja Hagqvist ovat sitä mieltä, että kaikki lähtee pienistä asioista ja päivittäisistä valinnoista ja tavoista, joita ihminen tekee elämässään. Kyse on siis ajankäytön ja asioiden uudenlaisesta järjestelystä. Kirjoittajat huomioivat myös sen, että ihminen yleensä vastustaa muutosta, olipa se minkälainen tahansa, ja toisaalta he kertovat sen tosiasian, että saavuttaakseen jotain uutta pitää pystyä myös luopumaan jostain vanhasta urautumasta, koska vuorokaudessa oleva tuntimäärä on aina sama.

Kirja kiinnittää huomionsa erilaisiin energiatasoihin ja niihin vaikuttamiseen: ajatusten energia, emotionaalinen energia, fysiologinen energia, sosiaalinen energia ja henkinen energia. Lopuksi puhutaan muutoksen tekemisen vaikeudesta, siitä, miten muutoksessa voi kuitenkin onnistua ja annetaan myös käytännön esimerkkejä ja ohjeita ”uuteen normaaliin”.

Varianssi.jpeg