Koulun taulut

Ei tule ihan ensimmäisenä mieleen, että jokin koulu voisi toimia samalla myös taidegalleriana. Näin kuitenkin on Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa, jossa taidegalleria on toiminut koulun tiloissa kolmessa eri rakennuksessa; Yrjönkatu 24:ssä (1889–1937), Nervanderinkatu 13:ssa (1937–1972) ja Isonnevantie 8:ssa (1972 lähtien).

SYK, joka aloitti toimintansa ensimmäisenä suomalaisena yhteiskouluna 1. päivänä syyskuuta vuonna 1886, sai innoitusta taidehankintoihin Taidetta kouluihin -yhdistykseen liittymisestä 1900-luvun alusta lähtien. Sen jälkeen taidekokoelma on karttunut muotokuvien, koululle lahjoitettujen ja sinne hankittujen maalausten, veistosten ja grafiikoiden muodossa.

Pekka Hako on yhdessä monien muiden henkilöiden, kuten taiteilijoiden ja SYK:n entisten ja nykyisten työntekijöiden, kanssa koonnut kiinnostavan kirjan Koulun taulut – Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun taidetta koulussa sijaitsevista taideteoksista, niiden hankinnasta ja taustoista ja teosten ja hankinta-ajan tapahtumista. Valokuvaajat Rauno Träskelin ja Katariina Träskelin ovat kuvanneet kokoelman taideteokset.