Vahvaan vanhemmuuteen

Becky Kennedyn eli Dr. Beckyn kirjoittama teos Vahva vanhemmuus – Kuinka löytää hyvä itsestään ja lapsestaan (Good Inside - Practical Guide to Becoming the Parent You Want to Be) vaikuttaa kasvatusoppaalta, joka kasvattanee lapsen vanhempaa ainakin yhtä paljon kuin itse lasta, mikäli uskoo kirjoittajaa ja ottaa kirjan opit onkeensa. Teoksen on suomentanut Suvi Kauppila.

Varhaisvuosista - vuodet syntymästä kolmeen ikävuoteen, vaikka lapsi ei muistaisikaan niitä myöhemmin - Dr. Becky toteaa: ”Kyvyn olla tyytyväinen itseensä, sietää epäonnistumisia, pitää yllä lujia rajoja, puolustaa omia oikeuksiaan, ja muodostaa yhteyksiä toisiin… Kaikki tärkeät aikuisuuden dynamiikat ovat seurausta varhaisesta ohjelmoinnistamme. Elämän ensimmäiset vuodet pohjustavat seuraavat sata vuotta.”

Toisaalta Dr. Beckyn mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Siihen tarjoaa rakennuspalikoita teoksen toinen osa Yhteyden rakentaminen ja käytökseen puuttuminen.

Kirjoittaja kritisoi pyrkimystä kasvattaa onnellisia ihmisiä sen sijaan, että kasvatettaisiin resilienssiin eli joustavuuteen, henkiseen selviytymiseen ja uudestaan suuntautumiseen kykeneviä ihmisiä. ”Mitä enemmän painotamme lasten onnellisuutta ja ”hyvää oloa”, sitä todennäköisemmin heistä kasvaa ahdistuneita aikuisia”, Dr. Becky sanoo.

Dr. Becky tarjoaa erilaisia strategioita haastavien tilanteiden purkamiseen tavalla, jossa lapsi oppii tunnistamaan omia tunnekokemuksiaan ja säätelemään niitä. Tässä yhteydessä korostuu myös aikuisen kyky toimia turvallisena, kannustavana ja lapsen persoonan hyväksyvänä aikuisena.