Ihmiskunnan tulevaisuuden mahdollisuuksia

Ihmiskunnan tulevaisuuden historia – Miljoonan vuoden näkökulma (What We Owe the Future – a Million Year View) on Oxfordin yliopiston filosofian professorin, William MacAskillin (s. 1987), idea- ja ohjekirja tulevaisuuden haasteita pohtiville ihmisille.

Kirjoittaja tuo esiin johtoajatuksensa, longdeterminismin. Se on idea, ”jonka mukaan aikamme keskeinen moraalinen prioriteetti on vaikuttaa erittäin pitkän ajan tulevaisuuteen myönteisesti.”

MacAskill pitää ideaa kuitenkin haastavana, koska se merkitsee sitä, että meidän nyt elävien pitäisi pystyä ottamaan huomioon elämän mahdollisuus myös sellaisille ihmisille, joita ei vielä ole olemassa. Ja vanhan kansan opetusten mukaanhan se kait tarkoittaisi, että pystyisi ajattelemaan ja toimimaan myös muita kuin itseään ja omaa hyvinvointiaan edistääkseen.

Teoksen sisältö on otsikoitu seuraavalla tavalla; Katse kauas tulevaisuuteen, Kehityspolun muutokset, Sivilisaation turvaaminen, Maailmanlopun arviointi ja Toimeen ryhtyminen. Kirjasta löytyy myös liite Argumentit longdeterminismiä vastaan. Kirjan on suomentanut Mari Janatuinen.