Pitkillä vaelluksilla

Jouni Laaksosen ja Päivi Mattilan – molemmat pitkien vaellusten konkareita – Pitkät vaellukset – Kuukausiksi retkelle -kirjassa pitkäksi vaellukseksi katsotaan noin kuukauden tai sitä pidempään kestävä patikointi-, melonta- tai hiihtovaellus. Kirjoittajien mielestä se, mikä tekee pitkästä vaelluksesta niin merkittävän, on, että työstressiä tai muita kiireitä ei jouda miettimään, kun on pakko keskittyä läsnä olevasta hetkestä selviämiseen.

Kirjassa esitellään sekä Suomessa sijaitsevia merkittyjä, pitkiä reittejä että myös muualla maailmassa, kuten eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, sijaitsevia pitkiä patikointireittejä. Annetaan myös ohjeita, millaisia asioita on huomioitava ulkomaiden reiteillä. Etukäteissuunnitteluun ja maastossa liikkumiseen kiinnitetään huomiota. Pyöräilijöitäkään ei ole unohdettu.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanoo vanha kansa. No ehkä ei mene ihan niin puhuttaessa pitkästä vaelluksesta, mutta hyvä etukäteissuunnittelu auttaa varmasti matkanteossa. Laaksosen ja Mattilan teos sisältää myös muiden pitkän matkan vaeltajien antamia haastatteluja.