Botnia-trilogia

Ann-Luise Bertellin (s. 1971) vuonna 2022 suomeksi ilmestynyt romaani Ikävän jälkeen (Vänd om min längtan) on ensimmäinen osa fiktiivisestä Botnia-sukutrilogiasta, jonka muut osat ovat Oma maa (Heiman) ja Ikuinen kaipuu (Glöm bort din saknad). Kaikki teokset on suomentanut Vappu Orlov.

Ikävän jälkeen -romaanissa ikääntynyt, mieleltään hauras ja menneisyydessä elävä, monia vaiheita elämässä kokenut Maria Alina, kirjoittaa kirjeitä meren takana asuvalle tyttärelleen Lidialle. Hän toivoo, että tytär ymmärtäisi jotain siitä, millaisia ratkaisuja hänen äitinsä joutui elämässään tekemään. Maria muutti nuorena veljensä perässä Pohjanmaalta Kanadaan, mutta palasi toisen miehensä ja lastensa kanssa sotien jälkeen takaisin kotiseudulle. Tytär Lidia jäi Kanadaan. Ikävän jälkeen sai ruotsiksi ilmestyessään Svenska YLEn kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016.

Oman maan keskeinen henkilö on Elof, jonka vaiheita seurataan sisällissodan muistoista 1980-luvulle. Elof jää kymmenvuotiaana orvoksi ja joutuu muuttamaan kotitilaltaan isovanhempiensa luokse pikkuveljensä Ivarin kanssa. Viidentoista iässä hän joutuu lähtemään työelämään, käy myöhemmin armeijan ja osallistuu toiseen maailmansotaan. Sieltä päästyään hän perustaa perheen ja palaa kotitilalle sitä viljelemään. Oma maa oli ehdolla Finlandia- ja Runeberg-palkinnon saajaksi vuonna 2020.

Ikuinen kaipuu, trilogian viimeinen osa, kuvaa toisen tyttären silmin Marian, Rikardin ja heidän lastensa Kanadasta Suomeen palaamisen haasteita. Vaikka Rikard oli haaveillut Suomeen paluusta, muutto sodanjälkeiseen maahan oli perheelle iso koettelemus; moni asia oli muuttunut. Sopeutuminen alkeellisiin oloihin pani yhteiselämän koetukselle. Pienen ja sisäänpäin kääntyneen maalaiskylän ilmapiiri oli ahdistava mutta omalla laillaan myös turvaa antava; oltiinhan omien parissa.

On lähdettävä kauemmas, jotta voi nähdä lähelle, sanotaan. Moni kotiseudultaan lähtemään joutunut tietää, että kun kerran on lähtenyt, paluu on vaikeaa. Jos palaakin joskus takaisin, ei ole enää sama ihminen, joka lähti eikä kotiseutukaan ole enää sitä, mitä muistoihin oli tallentunut. Kotiseutunsa pakolla jättämään joutuneista moni kuuluu suureen epämääräisen ikävän, kaipuun ja etsinnän täyttämien ihmisten heimoon. Tästä Bertell kirjoittaa. Uskottavasti.